Persbericht/Press Release- Nudge Global Impact Challenge 27 May 2021

Persbericht/Press Release- Nudge Global Impact Challenge 27 May 2021

Persbericht

Amsterdam, 26 mei 2022

George Papandreou vrijdag naar het Vredespaleis voor nieuw leiderschap 

Drie moedigste vrouwelijke leiders en zes jonge leiders in de running voor awards  

Wie zijn de nieuwe leiders die wij nodig hebben nu de wereld op zijn kop staat met conflicten en catastrofes? Zes jonge leiders die veelal werken bij internationale bedrijven en drie vrouwelijke leiders met een flinke staat van dienst in conflictgebieden krijgen op 27 mei in het Vredespaleis te horen wie de awards ontvangen voor moedig en invloedrijk leiderschap. Het waarom wordt onderstreept door George Papandreou met een lezing over nieuw relationeel leiderschap; de voormalige Griekse premier is vermaard om de wijze waarop hij destijds jarenlang sociaal-democratische leiders uit de wereld mét hun families bijeen bracht op zomerse Griekse eilanden.   

Mary Chirwa overhandigt zelf de naar haar genoemde Mary Chirwa Award aan de moedigste vrouw ter wereld. De winnaar ontvangt een cheque van vijfduizend dollar en het Oscar-achtige beeldje van goudenregenhout, gemaakt door de nederlandse beeldend kunstenaar Bart Ensing. Mary Chirwa heeft als hoge overheidsambtenaar in Zambia de corruptie jarenlang bestreden, ondanks zware bed en Frans Geraedts (Governance & Integrity).  

De genomineerden die moed bij tegenslag vertonen:   

Oksana Ivanivna Syroyid is verantwoordelijk voor de communicatiestrategie van het Oekraïense leger. In het dagelijks leven is zij activist tegen corruptie en wetenschapper die de Russische veroveringsoorlog lang tevoren zag aankomen; de vrees is dat zij op Russische dodenlijsten belandt. 

Yelena Osipova bleef in Sint Petersburg als vreedzame senior volhardend protesteren tegen de oorlog in Oekraïne, ondanks talloze arrestaties en forse strafkortingen op haar pensioen en ziektekostenverzekering.  

Shirley (schuilnaam) heeft in Myanmar zorg-gerelateerde organisaties opgericht; hij/zij organiseerde ook lessenseries.  

Jonge garde 

De award voor jonge leiders met invloed is voor drie van de zes finalisten die door de Vrije Universiteit Amsterdam beoordeeld zijn voor de wijze waarop zij de wereld kunnen verbeteren, met een wetenschappelijke impactmeter. In de zaal luisteren hun CEO’s van hun eigen bedrijven mee naar de wijze waarop zij met hun pitch hun zogenoemde Nudge Global Impact Award verdienen. 

De jonge finalisten zijn:  

Sanne Kruid, Peter Akkerman en Sofia Kavlin, werkzaam bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met hun voorstel voor een seedsgamelab SerendiCity (Netherland en Israël) 

Greta Simonelli, werkzaam bij Philips met een plan voor circulaire economie (Italië) 

Timothy Wabukoti, werkzaam bij Kickstart International Inc. met het project ‘Zero hunger through irrigating Uganda’s refugees and host communities’ (Oeganda) 

Anna Spinelli, werkzaam bij Mondadori Libri S.p.A. met haar handboek voor strijders tegen verspilling (Italië) 

Carlos da Silva Coke, werkzaam bij HEINEKEN pitcht zijn programma voor CO2 reductie in de logistiek van brouwerij naar gebruiker (afkomstig uit Zuid-Amerika, woont en werkt in Nederland) 

Joël Boele, werkzaam bij Black Jaguar Foundation met het voorstel om de Araguaia Biodiversity Corridor in Brazilië te herstellen, samen met lokale landeigenaren 

De winnaars krijgen de prijs van Prof. Dr. Philipp Pattberg, Head of Department, Environmental Policy Analysis at Institute for Environmental Studies, VU University, voorzitter van de jury.   

Wereld verbeteren 

De Nudge Global Impact Award is vernoemd naar de sociale onderneming Nudge, opgericht in 2010 om een nieuwe generatie leiders ‘op te voeden’ met ontwikkeltrajecten en andere vormende bijeenkomsten. Oprichter en directeur Jan van Betten: “Deze nieuwe garde jonge leiders verbetert de wereld, om te beginnen hun eigen bedrijf. Want nu het knarst tussen ons als individuen, al dan niet in de bubbels, hebben wij des te harder de bedrijven nodig. Het ontbreekt de nieuwe garde leiders niet aan het morele en reële besef van de milieugevaren, maar aan relaties en invloed valt nog veel te winnen. Gelukkig stellen hun CEO’s hen in staat dit te leren bij ons persoonlijk ontwikkelprogramma Nudge Global Impact Challenge.” 

Na het programma van acht maanden, dat deze week wordt afgesloten in Zeist en na de zomer met nieuwe deelnemers start (de 13e editie), nemen naast zestig jonge leiders ook wereldwijd dertig zogenoemde ‘wild cards’ deel, eveneens 23 – 33 jaar en gefocust op duurzaamheid, maar niet werkzaam bij de zestig bedrijven; zij worden gesponsord op basis van uitstekende testresultaten. Vaste partners zijn onder meer: Banksia Foundation, Global Shapers (jongerentak WEF), Wageningen Universiteit en Research en de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Bovendien doen bedrijven als HEINEKEN, Ferrero, Gruppo Mondadori, Pon en Philips mee, en als een van de  overheidsorganisaties het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van Betten: “Deze vorming gun ik juist ook onze overheidsinstituten, waar de invloed van nieuw relationeel leiderschap minstens zo belangrijk is; onze conflictueuze en versnipperde samenleving heeft dat meer dan ooit nodig.”  

Noot voor de redactie:  

Bijlagen:

Foto’s: de awards uit 200 jaar oud olijfhout (Nudge Impact Awards) en goudenregenhout (Mary Chirwa Award); vrij van rechten. 

Logo Nudge

Logo Mary Chirwa Award

Logo Nudge Global Impact Award

Verzoeken voor interviews en reportages zijn welkom. 

Contact: Ilse Lettinga, ilse@nudge.nl, 06-8 32 32 666.  

B.g.g. Joke Padmos, jokepadmos@live.nl, 06-11 75 75 51. 

Zie voor de portretten van de genomineerden, samenstelling jury’s en vervolgactiviteiten:

Mary Chirwa Award

Nudge Global Impact Award

For the english version of this press release, please click here.